Lucas Bols en De Kuyper verkopen producent van alcoholische dranken Avandis aan Refresco

Productiecontracten met Lucas Bols en De Kuyper gesloten

Amsterdam/Schiedam/Rotterdam – 11 oktober 2022 – Vandaag hebben Lucas Bols N.V. (“Lucas Bols”, Euronext: BOLS) en De Kuyper Royal Distillers (“De Kuyper”), twee toonaangevende wereldwijde gedistilleerde drankenbedrijven, en Refresco Group B.V. (“Refresco”) aangekondigd dat zij een overeenkomst hebben gesloten waarbij Avandis, producent van alcoholische dranken, zal worden overgenomen door Refresco. Als onderdeel van de overeenkomst hebben Lucas Bols en De Kuyper langdurige productiecontracten met Refresco gesloten. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties en wordt middels een advies aanvraag aan de respectievelijke ondernemingsraden voorgelegd.

Avandis, een 50/50 joint venture van Lucas Bols en De Kuyper, is een toonaangevende drankenproducent die gevestigd is in Zoetermeer. Zij beschikt over een van Europa’s meest geavanceerde faciliteiten voor het bottelen van gedistilleerde dranken. Avandis biedt merkeigenaren in het alcoholsegment een breed scala aan oplossingen voor contractproductie. Refresco ondersteunt de groeistrategie van Avandis volledig.

De CEO van Lucas Bols, Huub van Doorne, over de voorgenomen transactie:

“We zijn ervan overtuigd dat Refresco de omgeving biedt waarin Avandis het beste kan gedijen. Tegelijkertijd stelt de transactie ons in staat ons volledig te richten op onze kernactiviteit: het creëren van geweldige cocktailervaringen over de hele wereld. We zullen profiteren van Refresco’s omvang, schaal en expertise wat betreft de productie van dranken, aangezien Avandis onze merken zal blijven produceren onder de nieuwe eigenaar. Wij kijken uit naar een goede en langdurige samenwerking met Refresco.”

De CEO van De Kuyper Royal Distillers, Mark de Witte, voegt daaraan toe:

“In Refresco hebben we een uitstekende partner gevonden waarmee we de hoogwaardige productie van onze producten voort kunnen zetten. Deze transactie is een strategische stap voorwaarts voor ons, omdat we ons nog beter kunnen concentreren op het bouwen en vermarkten van onze premium spirits- en cocktaillikeur merken volgens onze visie ‘Own the Cocktail’, waarbij we optimaal gebruik gaan maken van Refresco’s platform en mogelijkheden.”

De CEO van Refresco, Hans Roelofs, merkt op:

“Deze overname is een belangrijke stap waarmee we ons aanbod aan klanten in het alcoholsegment uitbreiden en vormt een aanvulling op ons bestaande aanbod van gedistilleerde dranken in Europa. Als onderdeel van onze Buy&Build-strategie willen wij uitbreiden in drankencategorieën die een aanzienlijk groeipotentieel hebben. Aangezien alcohol één van die categorieën is, past deze overname perfect bij onze bedrijfsvisie ‘Our Drinks on every table’. Ik kijk ernaar uit om het team van Avandis bij Refresco te verwelkomen.”

Kernelementen van de transactie

  • De transactie omvat langetermijncontracten voor productie met Lucas Bols en De Kuyper, waardoor Refresco kan investeren en de activiteiten kan uitbreiden
  • De aankoopprijs voor 100% van de aandelen in Avandis bedraagt 25 miljoen euro, aan te passen voor de netto schuldpositie van Avandis (31 maart 2022: 15 miljoen euro) en eventuele aanpassingen van het werkkapitaal, beide per de datum van afronding
  • Deze transactie is onderworpen aan goedkeuring van de regelgevende instanties en wordt middels een advies aanvraag aan de respectievelijke ondernemingsraden voorgelegd
  • Naar verwachting zal de transactie tegen het einde van 2022 worden afgerond

Over Avandis

Avandis is een 50/50 joint venture tussen Lucas Bols N.V. en De Kuyper Royal Distillers. Avandis beschikt over één van Europa’s modernste installaties voor het bottelen van gedistilleerde dranken, met zeven zeer geavanceerde productielijnen. Avandis levert drankoplossingen aan toonaangevende wereldwijde cocktail- en gedistilleerde drank-bedrijven, waaronder Lucas Bols en De Kuyper en andere merkeigenaren. De productiefaciliteit van Avandis is BRC-AA gecertificeerd en bevindt zich in Zoetermeer.

Over Lucas Bols

The Lucas Bols Company is een vooraanstaande speler op de internationale markt voor cocktails en gedistilleerde dranken en een van de oudste Nederlandse bedrijven die nog actief is. Het is onze missie om over de hele wereld geweldige cocktailervaringen te creëren. The Lucas Bols Company is actief in meer dan 110 landen wereldwijd met een portfolio van meer dan 20 premium en superpremium merken. Dankzij ons flexibele asset light businessmodel kunnen wij ons volledig richten op innovatie en strategische marketing voor het uitbouwen van de merken van Lucas Bols.

Bols – ’s werelds eerste cocktailmerk – is wereldwijd de nummer één likeurenrange (exclusief de VS). The Lucas Bols Company is ook ’s werelds grootste speler in het jeneversegment, en de merkenportefeuille omvat daarnaast Passoã, de nummer één passievruchtlikeur, en het ultra-premium merk Tequila Partida. The Lucas Bols Company heeft bijna 450 jaar ervaring in de kunst van het distilleren en blenden. Sinds 4 februari 2015 is Lucas Bols genoteerd aan Euronext Amsterdam (BOLS).

Over De Kuyper Royal Distillers

De Kuyper Royal Distillers is een familiebedrijf op het gebied van premium cocktail likeuren en premium gedistilleerde producten dat in 1695 werd opgericht door Petrus De Kuyper. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Schiedam bij Rotterdam (NL). Het merk De Kuyper is wereldwijd marktleider in cocktail likeuren. De Kuyper is daarnaast zowel de eigenaar als de producent van een aantal wereldberoemde merken zoals Peachtree, Heering, Kwai Feh, Acqua Bianca, Muyu, Dutch Cacao, Mandarine Napoléon, Bébo en Rutte Gin en jenever. Bij de International Spirits Competition (ISC) werd De Kuyper vier jaar op rij (2019-2022) uitgeroepen tot “Likeur Producent van het jaar”. Mark de WItte is de wereldwijde CEO van het bedrijf.

Over Refresco
Refresco is een wereldwijde onafhankelijke leverancier van drankoplossingen voor Global, National en Emerging (GNE) merken en voor retailers, met productielocaties in Europa en Noord-Amerika. De volumes en inkomsten van het bedrijf voor het hele jaar bedragen respectievelijk circa 12 miljard liter en circa 4,1 miljard euro. Refresco biedt een uitgebreid assortiment product- en verpakkingscombinaties, van vruchtensappen met 100% fruit tot koolzuurhoudende frisdranken en mineraalwater in pak, PET, aseptisch PET, blik en glas. Gericht op innovatie zoekt Refresco voortdurend naar nieuwe en alternatieve manieren om de kwaliteit van haar product- en verpakkingscombinaties te verbeteren in lijn met de vraag van consumenten en klanten, ecologische verantwoordelijkheden en de marktvraag.

De Buy&Build-strategie van Refresco is gericht op het benutten van mogelijkheden voor outsourcing en consolidatie in de drankenindustrie, geografische expansie in ontwikkelde markten en verdere uitbreiding in snelgroeiende categorieën, d.w.z. plantaardige en alcoholdranken. In de afgelopen 20 jaar heeft Refresco meer dan 30 overnames gedaan, met een sterk trackrecord van waarde creatie voor haar stakeholders. De afgelopen jaren heeft zij gebruik gemaakt van de groeiende trend bij merkeigenaren om productie uit te besteden aan onafhankelijke leveranciers van drankoplossingen. Refresco’s hoofdkantoor bevindt zich in Rotterdam en het bedrijf heeft meer dan 13.000 werknemers in dienst. www.refresco.com


Contacten voor persvragen

De Kuyper Royal Distillers                                                         
Yvonne Naber    
Global PR Manager                                                                                                                                          ynaber@dekuyper.nl                                                              

Lucas Bols
Floor van Maaren
+31 20 5708575
floor@lindnervanmaaren.com

Refresco        
Hendrik de Wit
Head of Group Communications   
Tel. +31 6 15861311
Hendrik.dewit@refresco.com

share
Filter by keyboard_arrow_down